Foldery pomagają w porządkowaniu pracy na platformie Semrush. Każdy folder jest swego rodzaju obszarem roboczym związanym z określoną witryną lub określonym klientem, który umożliwia dostęp do narzędzi i danych w jednym miejscu.
Foldery ułatwiają pracę, ponieważ pomagają w utrzymywaniu porządku:
- Monitorowanie kluczowych miar i łatwa nawigacja: przeglądaj wartości ważnych miar z różnych zestawów narzędzi bezpośrednio na stronie głównej
- Lepsza współpraca: udostępniaj bogatszy kontekst, aby usprawnić pracę zespołową
- Dbanie o porządek: używaj tagów i filtrów, aby szybko znaleźć potrzebne dane
Jak uzyskać dostęp do folderów
Aby zobaczyć wszystkie foldery, wejdź na stronę główną.

Ponadto możesz się przełączać między folderami bezpośrednio na większości stron narzędzi, używając selektora folderu umieszczonego u góry strony.

W każdym folderze jest wyświetlany widok danych z blokami odpowiadającymi używanym zestawom narzędzi. Od razu są widoczne takie miary jak Widoczność w AI, Kondycja witryny, Ruch organiczny i Linki zwrotne.
Jeśli określone narzędzie jeszcze nie zostało skonfigurowane, zobaczysz przycisk, który pomoże Ci rozpocząć konfigurację.

Jak utworzyć folder
- Kliknij + Utwórz folder na stronie głównej lub użyj selektora folderu dostępnego w większości narzędzi


- Nadaj folderowi nazwę i opcjonalnie dodaj witrynę internetową

Edytowanie lub usuwanie folderu
W każdej chwili możesz zmienić nazwę folderu. Jednak po dodaniu domeny i skonfigurowaniu związanego z nią narzędzia już nie można jej zmienić.
Aby pracować z inną domeną, utwórz nowy folder.
Usunięcie folderu powoduje również usunięcie powiązanych z nim danych narzędzi. Ponadto usuniętego folderu nie można przywrócić. Jeśli w folderze były używane narzędzia do monitorowania SEO, w Twoim planie ponownie będzie dostępny limit monitorowania witryn internetowych.
Aby edytować lub usunąć folder:
- Na stronie głównej kliknij menu z trzema kropkami znajdujące się w prawym górnym rogu karty folderu
- Kliknij Ustawienia

W selektorze folderu wskaż kursorem nazwę folderu i kliknij znajdującą się obok niego ikonę koła zębatego.

Po otwarciu ustawień folderu zobaczysz opcje edycji nazwy, udostępnienia folderu i jego usunięcia.
Porządkowanie i udostępnianie folderów
Porządkowanie wielu folderów
Jeśli dysponujesz kilkoma folderami, masz następujące możliwości:
- Wyszukiwanie i filtrowanie: użyj paska wyszukiwania, aby znaleźć folder według nazwy, albo filtruj foldery według właściciela lub dodanych tagów

- Przypinanie: przypnij najważniejsze foldery, aby zawsze znajdowały się u góry strony. Na liście folderów kliknij menu z trzema kropkami umieszczone w prawym górnym rogu karty folderu, a następnie wybierz Przypnij.

- Przeglądanie: wyświetlaj nawet 15 folderów na raz
Udostępnianie folderów
Udostępnianie ułatwia współpracę. Każdy użytkownik z planem płatnym może udostępnić folder.
|
Uprawnienie |
Możliwości |
|
Przeglądający |
Umożliwia oglądanie danych, ale bez wprowadzania zmian. |
|
Edytor |
Umożliwia modyfikowanie ustawień i konfigurowanie narzędzi w ramach limitów planu właściciela folderu. Pozwala także przeglądać ustawienia udostępniania folderu i nimi zarządzać. |
Uwaga: Użytkownikom kont bezpłatnych nie można przyznawać dostępu typu Edytor. Jeśli użytkownikowi konta bezpłatnego zostanie udostępniony folder, użytkownik ten będzie mógł jedynie przeglądać dane.
Aby udostępnić folder:
- Kliknij Udostępnij na stronie głównej

- Odpowiednio skonfiguruj lub zaktualizuj uprawnienia do udostępniania:
- Wybierz typ uprawnień Przeglądający lub Edytor
- Kliknij ikonę usuwania obok wybranego użytkownika, aby usunąć jego prawa dostępu

Jeśli ktoś Ci udostępni foldery, w celu ich wyświetlenia przejdź na stronę główną i przefiltruj listę według opcji Udostępnione mi.

W przypadku kont zespołowych: Właściciel Twojego konta może się skontaktować z naszym zespołem obsługi klienta w celu skonfigurowania automatycznego udostępniania folderów. Dzięki temu wszyscy członkowie zespołu będą mieli wgląd w jego foldery za pomocą filtru Należące do mojego zespołu.

Powoduje to przyznanie wszystkim użytkownikom konta firmowego uprawnień edytora do każdego obiektu z wyjątkiem lokalizacji, w przypadku których użytkownicy otrzymują uprawnienia przeglądającego.
Ten typ udostępniania można włączyć tylko na życzenie.
Opuszczanie udostępnionego folderu: Jeśli ktoś Ci udostępnił folder i już nie potrzebujesz dostępu do niego, możesz go opuścić bez szkody dla innych użytkowników. Na liście folderów kliknij menu z trzema kropkami widoczne w prawym górnym rogu karty folderu, a następnie wybierz Wyjdź.

Limity folderów
- Liczba folderów: Można utworzyć do 1000 folderów.
- Monitorowanie witryn internetowych: Ten limit (wcześniej określany jako „Projekty”) określa liczbę witryn, których można używać jednocześnie z narzędziami do monitorowania SEO, takimi jak Śledzenie pozycji czy Audyt witryny. Liczba objęta planem zależy od jego typu.